logo noord hollandse geluidsstudio en opnamestudio Studio R8

Techniek


De equalizer plugin van Pro Tools

Een ruim scala aan professionele apparatuur is uiteraard aanwezig bij Studio Mum van Tijd. Variërend van allerlei microfoons van verschillende professionele merken tot recording equipment zoals audio interfaces en preamps.
Als basis voor het opname systeem gebruikt Studio Mum van Tijd Pro Tools. Een ruim assortiment effect plugins staat ter beschikking om de juiste sound te vinden bij het mixen en masteren.
Voor de liefhebber enkele merken: Digidesign, Focusrite, Focal monitoren, Digitech, Roland, Yamaha, Shure, Røde, Audix, AKG, Waves, McDsp, Toontrack, Avid, Massey, etc.


Akoestiek


Spraak opname voor "De Bouw
Maakt Het" in de vocal booth.
Net zoals in de aanwezige apparatuur, uit de techniek zich ook in de akoestiek van zowel de opnameruimte als de control ruimte. Galm absorbers, reflectie spreiders, nagalm diffusers, een scala aan technische middelen om de akoestiek te verbeteren, zorgen voor een muzikale nagalmtijd met een prettig klinkende spreiding.

Akoestiek is een essentieel en vaak onderschat onderdeel bij het maken van geluidsopnamen. Ook bij veel (semi) professionele studio's.
Door een willekeurige ruimte te kiezen om zang of akoestische gitaar op te nemen kan er een klankkleur en klankbeeld ontstaan dat later bij het mixen niet meer te corrigeren valt. In de eigen opnameruimte van Studio Mum van Tijd wordt gebruik gemaakt van akoestisch dempende panelen, voor bijvoorbeeld de vocal booth, waardoor er een natuurlijk en gebalaceerd klankbeeld ontstaat, wat ook allerlei opties open houdt om tijdens de mixfase een geschikte klankkleur en kunstmatige akoestiek (galm) toe te voegen.

Vakkennis

Techniek is niet alleen apparatuur. Er is ook menselijke techniek. De techniek die voortvloeit uit kennis. De juiste manier van apparatuur instellen en microfoon plaatsen. Technische truukjes bij het mixen.
Professionele top opnamen zitten vol met kleine technische truukjes. Een groot scala aan truukjes zijn door audio engineer Rudolf van der Werve geleerd van top mixers en producers Michael Brauer en David Kahne. Google bijvoorbeeld eens op Michael Brauer en zie hoeveel artikelen er over hem en zijn manier van mixen geschreven zijn.
Er is veel te veel om hier op te gaan noemen, maar luister op de audio pagina om te horen wat het betekent voor de muziek.
Michael Brauer, Rudolf van der Werve en David Kahne